mandag 18. april 2011

Fotstell

Ta vare på føttene!

Føttene er ofte den delen av kroppen som får minst oppmerksomhet. Det burde være like selvfølgelig å stelle føttene som å stelle ansiktet og håret.

Gode råd for stell av føttene:
·         Vask føttene hver dag, og tørk godt, spesielt mellom tærne.
·         Smør føttene med en god fotkrem etter du har vasket dem. Ikke smør mellom tærne, dette for å forebygge fotsopp.
·         Ta fotbad ca. en gang i uka. Bruk fotbad eller fotsalt, ikke grønnsåpe som tørker ut huden. Vannet skal være lunkent. Sitt ikke lenger enn 10 minutter.
·         Etter fotbadet er det lett å file bort hard hud. Bruk fotfil av sandpapir, ikke metall.
·         Har du mye hard hud kan det være en ide å file flere ganger i uka. Gjerne etter at du har dusjet.
·         Neglene skal klippes rett over, med en liten bue i hjørnene. Spisse hjørner kan lett gnage på nabotåen. Ikke klipp neglene for korte.
·         Det beste for føttene er strømper av naturfibre, bomull og ull.
·         Bruk sko som sitter godt på foten. Det beste er sko av skinn og lær. Sålen må ikke være for tynn eller hard. Til daglig bør en bruke sko som ikke er alt for spisse, eller har for høye hæler. Spar disse til selskapsbruk. De fleste fotproblemer skyldes skoene.
·         Går og står du mye er det godt for føttene om du bytter sko i løpet av dagen.
·         For å holde foten sterk og smidig anbefales det 10 minutter fotgymnastikk hver dag. Gjør dett f. eks mens du ser TV, da sitter du bare der allikevel.
·         Er du plaget med fotsopp finnes det gode kremer på apoteket som er reseptfrie. Hjelper ikke disse må du oppsøke lege.
·         Har du problemer som hudsprekker, liktorner, nedgrodde negler eller fotvorter bør du oppsøke en fotterapeut.
·         For personer med diabetes er det ekstra viktig å ta vare på føttene, fordi diabetikere ofte har dårligere blodsirkulasjon og følelse i føttene.
Fotterapeut Marianne tar godt vare på føttene dine
En fotbehandling starter med fotbad før neglene klippes og renses. Deretter fjernes hard hud. Har du torner, vorter, nedgrodde negler osv behandles dette. Hud og negler pusses for å fjerne hakk og fliser. Behandlingen avsluttes med at huden smøres med fotkrem.

Fotbehandlingen kan utvides med 15 min. ekstra massasje, eller om du ønsker det beste, en spa-fotbehandling. Da skrubbes huden med peeling, fot og legg masseres, og det legges på en fuktighetsgivende maske.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar